Ekonomski pokazatelji ekonomske sigurnosti (osnovni pojmovi)

Anonim

Financijska i gospodarska kriza često negativno utječu na potencijal modernih industrijskih poduzeća: ulaganje u inovacije proizvoda i procesa postupno se smanjuje ili čak potpuno nestaje, stalni kapital počinje se trošiti i stari, znanstvene i tehničke rezerve se iscrpljuju, a većina mladih i kvalificiranih radnika napušta radno mjesto, Ekonomski pokazatelji ekonomske sigurnosti omogućuju razumijevanje kako je jedno ili drugo poduzeće pripremljeno za takve okolnosti i može li izbjeći takve negativne faktore.

Zbog toga trebate razumjeti što su ti pokazatelji i kako se pružaju.

Osnovni pojmovi

Image

Upravo zbog toga, pred svakim modernim poduzetništvom javlja se vrlo hitan zadatak provođenja unutarnjeg samopoštovanja, kao i predviđanje vlastite države u smislu:

 • izvršavanje njihovih glavnih proizvodnih funkcija;
 • poduzimanje različitih mjera za zaštitu takvih funkcija (tj. mogu li stvoriti ekonomske pokazatelje ekonomske sigurnosti proizvodnje od bilo kakvih manifestacija unutarnjeg ili vanjskog podrijetla koje utječu na potencijal tvrtke);
 • stvaranje cjelovitog sustava praćenja raznih sigurnosnih pokazatelja;
 • obrazloženje i određivanje graničnih vrijednosti tih pokazatelja;
 • poduzimanje različitih mjera za suzbijanje mogućih prijetnji.

Glavni problemi u osiguravanju ekonomskih pokazatelja ekonomske sigurnosti javljaju se u procesu bilo kojeg poduzeća ne samo tijekom krize, nego i kada ona funkcionira u potpuno stabilnom okruženju, ali kompleks ciljnih zadataka koje treba riješiti znatno varira.

Održano funkcioniranje

U tom razdoblju, u procesu rješavanja zadaća osiguravanja ekonomske sigurnosti, poduzeće bi se uglavnom trebalo usmjeriti na održavanje normalnog ritma prodaje i proizvodnje vlastitih proizvoda, sprječavanje financijske i materijalne štete, odupiranje kriminalnim manifestacijama i nelojalnoj konkurenciji, te isključivanje mogućnosti neovlaštenog pristupa. pristup postojećim servisnim informacijama ili uništavanje računalnih baza podataka.

Proizvodna sfera istinski učinkovitog poduzeća, koje se pravodobno modernizira, ne predstavlja izvor mogućih nedostataka ne samo za vlasnika i njegov tim, već i za one tržišne agente koji proizvode proizvode tog poduzeća, odnosno za potrošače i dobavljače. Dakle, potrebno je u ovoj fazi voditi brigu o tome da tvrtka ima relevantne ekonomske pokazatelje ekonomske sigurnosti, jer omogućuje značajno jačanje svoje uloge na postojećem tržištu.

Krizno razdoblje

Image

U ovom trenutku, najveća opasnost za svako poduzeće je uništavanje njegovih znanstvenih, tehničkih, ljudskih, tehnoloških i proizvodnih potencijala, koji su glavni čimbenici životne aktivnosti bilo kojeg poduzeća i osiguravaju njegove osnovne sposobnosti. Istodobno, ako se ne osiguraju odgovarajući pokazatelji ekonomske sigurnosti, ekonomski uvjeti postaju takvi da je nemoguće osigurati mogućnost potencijalne daljnje reprodukcije.

Resursi za ovo poduzeće mogu se steći samo iz rezultata vlastitih aktivnosti, kao i kroz korištenje posuđenih sredstava, i morate pravilno shvatiti da su oba ova izvora ulaganja s početkom krize za većinu tvrtki blokirana.

Stvarna situacija

Image

Danas je velika većina domaćih poduzeća koja posluju u nestabilnom gospodarskom okruženju po svojoj prirodi neprofitabilna, a zbog toga što nisu osigurani pokazatelji ekonomske sigurnosti, doživljavaju duboko industrijsko usporavanje, a također ostaju u stečaju ili kritično stanje.

Postoji mnogo različitih razloga koji mogu dovesti do depresivnog razvoja, ali među njima najčešći su inercija ustaljene proizvodne strukture, fizičko propadanje stalnih sredstava, tehnološka zaostalost i potpuno odsustvo glavnih prioriteta državne znanstvene i industrijske politike. Istodobno, određivanje potonjeg bi omogućilo obavljanje potrebnog restrukturiranja kapaciteta, čak iu onim ekonomskim uvjetima koji su nastali u uvjetima transformacija koje su apsolutno neučinkovite sa stajališta postojećeg sektora gospodarstva, što ne dopušta poduzećima da zarade novac potreban za njihovu daljnju modernizaciju.

Što to prijete?

Zbog svoje pozicije u kojoj su pokazatelji ekonomske sigurnosti i njihove granične vrijednosti na iznimno niskoj razini, stvara se doista opasna situacija ne samo za gospodarstvo, već i za socijalnu stabilnost u društvu u cjelini, a posebno u pojedinim regijama, ali i potencijalnim i tim svake pojedine tvrtke. Naposljetku, industrijska poduzeća, koja predstavljaju glavni strukturni element gospodarstva, preuzimaju ne samo proizvodne funkcije, nego i pružaju sredstva za postojanje mnogih ljudi koji su s njima povezani, tj. Oni snose određenu odgovornost i društveni teret.

Zbog nepotpunog opterećenja kapaciteta i posljedično njihovog neučinkovitog korištenja te, štoviše, kontinuiranog uništavanja prethodno stvorenog potencijala poduzeća, oni postaju stvarna prijetnja materijalnim i ekonomskim temeljima života društva i kolektiva.

Glavni čimbenici

Image

Nijedna tvrtka se ne može nazvati stabilnom ako im nisu osigurani pokazatelji ekonomske sigurnosti i njihove granične vrijednosti, a njegovi proizvodi se ne mogu potraživati ​​na tržištu. Nijedno poduzeće koje se bavi proizvodnjom proizvodnih alata ne može biti sigurno ako u ovom trenutku postoji aktivno i istodobno prilično dugo smanjenje tehnološkog razvoja države u cjelini.

U ovom trenutku postoji jasna tendencija o tome kako moderna poduzeća gube glavne pokazatelje ekonomske sigurnosti, kao i sposobnost proizvodnje visokotehnoloških i složenih proizvoda, a to se odnosi ne samo na suvremena kretanja, već i na one proizvode koji su se ranije proizvodili u uvjetima stabilnog gospodarskog razvoja. razvoj. To sugerira da danas postoji stvarna prijetnja za tehničku prenamjenu proizvodnih aparata mnogih osnovnih sektora gospodarstva, uključujući promet, metalurgiju, energiju, kemijsku industriju, rudarstvo i mnoge druge.

Glavni razlog tome je upravo to što su izgubljeni glavni pokazatelji ekonomske sigurnosti, a kako se aktivni dio dugotrajne imovine istroši, puno je teže ili nemoguće potpuno ih zamijeniti modernom kućnom opremom. Valja napomenuti da moderna industrija u Rusiji koristi oko 80% domaće opreme i strojeva, a nemoguće ih je zamijeniti nekim masovnim uvoznim kupnjama s financijske točke gledišta.

Zbog činjenice da u jednom trenutku nisu utvrđeni potrebni kriteriji i pokazatelji ekonomske sigurnosti, velik broj poduzeća jednostavno je prestao s radom, jer koriste složenu opremu koju karakterizira dug proizvodni ciklus. Istodobno, ne postoji potreban obujam proizvodnih kapaciteta za kompenzaciju kumulativnog raspolaganja fiksnim proizvodnim sredstvima.

Uzroci problema

Image

Glavni kompleks problema, kao i najvažniji uzroci trenutnih problema u mnogim industrijskim poduzećima su sljedeći:

 • proizvodi nisu traženi na inozemnim i domaćim tržištima, jer ima nisku konkurentnost;
 • investicijski resursi su u potpunosti potrošeni;
 • pojačana je financijska kriza, uništena inflacija, uništen je monetarni promet, kao i različiti troškovi postojećeg sustava oporezivanja proizvođača roba, što negativno utječe na rad takvih poduzeća;
 • država ne ispunjava svoje obveze u pogledu plaćanja naloga za vlastite potrebe;
 • koriste se neučinkovite metode institucionalnih transformacija, što dovodi do fragmentacije velikog broja jedinstvenih proizvodnih kompleksa u mnogo manje, a drugi su izolirani i, prema tome, doveli do povećanja transakcijskih troškova za svaku pojedinu granicu za više od 20%, što je, pak, izazvalo poskupljenje gotovih proizvoda;
 • valutne i carinske barijere primjenjuju se na granicama različitih zemalja ZND-a koje su bile dio jedinstvenog ekonomskog prostora.

To su samo glavni razlozi zbog kojih moderna domaća poduzeća nisu ostvarila pokazatelje i pokazatelje ekonomske sigurnosti.

Rezultat

Sve navedeno naposljetku se odrazilo na činjenicu da većina poduzeća jednostavno nema prilike stvarno i učinkovito ući u spontano organizirano tržište kako bi kasnije pokrenula novi tržišni mehanizam upravljanja.

Suvremene tvrtke imaju nedostupne obveze i potraživanja, a glavni razlog što nisu postignuti potrebni pokazatelji ekonomske sigurnosti poduzeća je država, koja često ne plaća razne proizvode koji su prilagođeni zahtjevima vlade. izaziva čitavu kaskadu neplaćanja, koja ide uzduž lanca između različitih industrija.

Potrošači i podizvođači pokušavaju platiti barter, jer također nemaju potrebnu količinu sredstava, zbog čega su izgubljena sredstva i mogućnosti za obnavljanje obrtnog kapitala. U konačnici, sustav pokazatelja ekonomske sigurnosti, kao i proizvodnih i znanstveno-tehničkih potencijala modernih poduzeća, već se dugo aktivno degradira, a visokokvalificirani stručnjaci počinju napuštati pokušavajući pronaći najbolje ponude za korištenje svojih sposobnosti i snaga. Također, izgubljeni su stručnjaci koji su u mogućnosti održavati tehnološku opremu koja je već duže vrijeme u mirovanju i osigurati održavanje postojeće infrastrukture.

Što je učinjeno?

Image

Jedna od glavnih zadaća sadašnje znanstvene i industrijske politike države je provedba kontrolirane preorijentacije različitih poduzeća iz ispunjavanja isključivo državnih narudžbi na tržišnu potražnju, ali na kraju ona nije provedena, pa su socijalni pokazatelji ekonomske sigurnosti mnogih suvremenih tvrtki i dalje iznimno važni. niska razina.

Adaptacijske sposobnosti organizacija, nužnih za njihov nesmetan ulazak na postojeće tržište, pokazale su se nedovoljnim u sadašnjim uvjetima potpunog odbijanja državne kontrole nad gospodarstvom, prije svega u području marketinga industrijskih proizvoda, kontrole cijena prirodnih monopolista, osiguravanja zaštite domaćeg tržišta i interesa domaćih proizvođača proizvoda, kao i centralizirana alokacija resursa.

Što je to dovelo?

Gubitak kontrole nad gospodarstvom u konačnici je izazvao prilično oštar pad razine ekonomskih uvjeta modernih poduzeća. Zbog kasnijih investicijskih i financijskih kriza, pokazatelji ekonomske sigurnosti zemlje bili su na još nižoj razini, jer su se intenzivirali različiti deformacijski procesi u reprodukcijskoj strukturi njihovih kapitalnih doprinosa. Među njima su sljedeći:

 • Oštar pad inovacijske i investicijske aktivnosti, što ne dopušta da se ostvari proces reprodukcije. Aktivni dio dugotrajne imovine gotovo je u potpunosti prestao biti ažuriran, ali se istodobno povećava i proces „rastavljanja“ i amortizacije. To se posebno odnosi na njihov aktivni dio, odnosno opremu i strojeve, koji su glavni predmet inovacije.
 • Suzbijanje potražnje i, posljedično, nedostatak narudžbi i dobiti za većinu poduzeća, što je dodatno pogoršano visokom inflacijom i aktivnim povećanjem troškova materijala, energije i raznih komponenti. Zbog visoke stope banaka i smanjenja amortizacije, čak i beznačajni unutarnji resursi poduzeća nemaju potrebnu ekonomsku motivaciju da podrže reprodukciju, odnosno profitabilnije je usmjeriti ih na tekuću potrošnju.
 • Financiranje iz raznih istraživanja i razvoja u području visokih tehnologija oštro se smanjilo ili čak potpuno zaustavilo, a potpuni nedostatak vlastitih sredstava poduzeća ne omogućava brzo stvaranje bilo kakvih znanstvenih i tehničkih temelja, što je temelj tehnološkog razvoja.

Glavne prijetnje

Image

Postoje mnogi uzroci prijetnji, zbog kojih ruski pokazatelji ekonomske sigurnosti opadaju. Na mnogo načina, one su posljedica ne samo prethodnog razvoja, već i grešaka u procesu provedenih ekonomskih reformi i zbog gubitka kontrole nad gospodarstvom. To se posebno odnosi na sljedeće:

 • Potpuni nedostatak specifičnog koncepta, izgrađene strategije i programa za daljnji društveno-ekonomski razvoj, gdje su postavljeni realni ciljevi.
 • Stalno zaostajanje u području razvoja, nedostatak dosljednosti i savršenstvo regulatorne potpore ekonomskoj regulaciji.
 • Visoki rizici monetarne politike države u području bankarstva, kao i na deviznom i burzovnom tržištu. Korištenje neučinkovitog poreznog sustava.
 • Trajno uništavanje postojećeg sustava povećanja proizvodnog potencijala zbog nedovoljne investicijske aktivnosti.
 • Kontinuirani rast inflacije, kao i nepostojanje više ili manje normalne investicijske klime u trenutnom sektoru gospodarstva. Tekući troškovi preferiraju se prije kapitalnih šteta.
 • Koristi se nepravedna, a ujedno i potpuno neučinkovita privatizacija državne imovine i raznih predmeta javne imovine.
 • Stvoreni su uvjeti koji doprinose prisvajanju i daljnjem izvozu raznih financijskih sredstava u inozemstvo.
 • Državni nadzor nad prirodnim monopolima se gubi, a regulatorna uloga države u njihovoj cjenovnoj politici postupno slabi.

I to su samo glavni razlozi zašto se nužni pokazatelji ekonomske sigurnosti regije ili poduzeća naše zemlje ne mogu postići, te u kojim područjima prije svega moramo djelovati.

Zanimljivi članci

Francesco Arca: biografi dan filmografi

Russophobia - apa itu? Memerangi Russophobia

Danau Uyuni (rawa garam), Bolivia

Beretta 686: ulasan dan umpan balik