Singapurski BDP raste, ali ne tako brzo kao prije

Anonim

Singapur se često navodi kao globalno mjerilo za gospodarske reforme koje je podiglo malu otočnu naciju, od najsiromašnijih zemalja svijeta do svjetskog lidera. U jednom trenutku, dio Britanskog carstva, zatim Malajska federacija, iz koje je otok bio isključen jer su Kinezi imali dominantan položaj u poslovanju, sada je Singapur u smislu BDP-a po stanovniku zaobišao obje ove zemlje.

Priča o uspjehu

Na ovom području najslobodnija ekonomija na svijetu, s gotovo nikakvom korupcijom i niskim stupnjem nezaposlenosti. Put do uspjeha bio je težak i nije se mogao ponoviti u drugim zemljama svijeta, budući da bi malobrojnim bilo dopušteno koristiti „boljševičke“ metode za postizanje uspjeha.

Nakon neovisnosti, zemlja je ostala s malim domaćim tržištem i neprijateljskim stavom bivše metropole. Tada je usvojena politika usmjerena na privlačenje stranih ulaganja, rast izvoznih industrija i državnih poduzeća u strateškim industrijama.

Image

To je omogućilo Singapuru da dosegne 41 mjesto u svijetu u smislu BDP-a, što je veliko postignuće za malu zemlju. Premijer Lee Kuan Yew - autor ove strategije koja je dovela zemlju do uspjeha - smatra se jednim od najuspješnijih državnika na svijetu. Kao što je i sam pisao, on je praktično ručno vodio prve globalne korporacije u Singapur, ponekad se satima hvatao u prijamnim uredima svojih vođa. I sada više od 3.000 globalnih korporacija radi ovdje.

Razvojni model

Singapur je primjer najuspješnijeg korištenja geografije. Smještena na povijesnom raskrižju morskih puteva, zemlja je počela razvijati preradu nafte kako bi svoje proizvode opskrbila svojim susjedima. Sada je ovaj mali otok treće središte u svijetu za preradu naftnih derivata, bez ikakvih naslaga ugljikovodika.

Image

Usluge povezane s brodarstvom (logistika, osiguranje, financiranje, skladištenje i skladištenje, ponovni izvoz), kao i turizam i rekreacija, čine oko 70% singapurskog BDP-a.

Zemlja prima 6-8 milijuna turista godišnje, s 4, 5 milijuna stanovnika. Većina građana izravno ili neizravno je uključena u poslovne aktivnosti, a više od 75% vlastitih dionica različitih poduzeća.

Država je jedna od najprivlačnijih u odnosu na mala poduzeća, više od 25% BDP-a u Singapuru nastaje u ovom sektoru. Razvijena poslovna infrastruktura, izvrstan financijski, porezni i pravni sustav uz stabilnost političkog sustava privukli su nekoliko tisuća korporacija u zemlju.

Neki makroekonomski pokazatelji

Zemlja je pokazala stabilan gospodarski rast od 39 godina u prosjeku 8% godišnje, od 1960. do 1999. godine. Nakon globalne financijske krize u Singapuru, rast BDP-a bio je neujednačen - od minus 2% do 9, 9%, što je uglavnom zbog izvanrednih okolnosti, od pada potražnje za elektronikom do epidemije atipične pneumonije. Ipak, gospodarstvo je uglavnom raslo.

Između 2010. i 2016. godine singapurski BDP porastao je za više od 25%. Vanjskotrgovinska razmjena pruža najveći dio državnih prihoda, zemlja je zauzela 13. mjesto u svijetu po izvozu i 16. po uvozu.

Image

Stopa nezaposlenosti dugo je iznosila 2%. Inflacija tijekom 7 godina bila je manja od 3%, a posljednjih godina cijene su počele padati: u 2015. - minus 0, 5%, au 2016. - minus 0, 3%.

Singapur zauzima drugo mjesto u svijetu u pogledu razvoja financijskog tržišta. Prednosti bankarskog sustava su dostupnost kredita i stabilnost bankarskog sustava. U zemlji radi oko 700 financijskih organizacija, uključujući 122 banke, uključujući 116 stranih.

Vanjska trgovina

U početku je cjelokupno gospodarstvo zemlje bilo izvozno orijentirano, tako da dosljedno ima pozitivnu trgovinsku bilancu. Međutim, zbog činjenice da država praktički nema drugih resursa osim rada, Singapur uvozi mnogo materijala i komponenti. Singapurski izvoz u 2016. iznosio je 353 milijarde dolara, a uvoz - 297 milijardi dolara.

Image

Glavni izvozni proizvodi su potrošačka elektronika, informacijska tehnologija, proizvodi široke potrošnje, nafta i gumeni proizvodi. Elektronika zauzima oko 48% izvoza. Glavni partneri su Kina, Hong Kong i Malezija.

Glavni uvoz su zrakoplovi, sirovine i komponente: sirova nafta, elektroničke komponente i kemijski proizvodi. Glavni dobavljači su Kina, SAD i Malezija.

Zanimljivi članci

Yleisin käärme Rostovin alue

Raa'an maaperä: ominaisuudet, edut, haitat, kasvit

Bortnikov Denis Aleksandrovich: elämäkerta ja ura

Colossal squid: kuvaus, koko, valokuva