Georgian talous Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen ja sen kehitys (lyhyesti). Georgian paikka maailmantaloudessa

Anonim

Georgian talous, kun valtio liittyi Neuvostoliittoon, teollistui nopeasti. 1910-luvun puolivälistä, yli 60 vuotta, kansallinen valtionkassa on kasvanut lähes 100 kertaa. Georgiassa oli suurimmat palkat ja sosiaalietuudet. Hallituksen suuria summia käytettiin siirtymiseen maataloussektorilta teollisuusalalle. 1980-luvun alussa maa oli kehittänyt öljytuotteiden, metallituotteiden, laitteiden tuotannon. Huomattavaa on myös ulkomaankaupan korkea suorituskyky.

Georgian talous Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen

Neuvostoliiton romahtamisen jälkeisinä ensimmäisinä vuosina maan talousarvio on muuttunut valtavasti. Tärkein syy kotimaan talouden negatiivisiin suuntauksiin oli Georgian presidentin kieltäminen tehdä kauppasuhteita Venäjän kanssa. Tämän seurauksena valtion teolliset indikaattorit laskivat jyrkästi 60 prosenttiin vuoden 1992 loppuun mennessä.

Muutaman vuoden kuluttua kriisi ei ollut laajamittaisen tuotannon vaan kaikkien muiden toimialojen piirissä. Georgian metsänhoito, joka tunnetaan Neuvostoliiton aikoina, lakkasi kokonaan olemasta. Liikenne- ja tuotantoinfrastruktuurit tuhoutuivat. Valuuttayksikkö laski 9000%. Tuotannon palauttamisen seurauksena oli massiivinen työttömyys, alhaisemmat palkat.

Image

Georgian talouden muodostuminen ja kehittyminen alkoi vasta vuoden 1995 lopulla. Syy oli Maailmanpankin vaikuttavat lainat. Onneksi inflaatio on lopetettu, teollisuuden ja palveluiden alalla on toteutettu tehokkaita uudistuksia. Vuodesta 1996 lähtien maa on vihdoin alkanut kokea taloudellista elpymistä.

2000-luvun puolivälissä 60% veronmaksusta oli lyhennetty, houkutellut suuria ulkomaisia ​​sijoittajia ja perustettiin viestintä globaalien velkojien kanssa. Viime vuosina Georgian talous on perustunut ulkomaisiin liikekumppaneisiin ja jatkuviin luottoinjektioihin.

Maatalouden teollisuus

Tänään Georgian taloutta voidaan lyhyesti kuvata pysyvästi post-teolliseksi. Maataloudella on kuitenkin edelleen merkittävä rooli. Vuosina 1993–2008 maatalousalan indikaattorit laskivat 25 prosenttiin. Tämä osuus jakautuu tasaisesti viljelymaan ja karjan välillä.

2000-luvun puolivälin talouskriisin jälkeen Georgian viranomaiset lopettivat suurten summien myöntämisen maatalouden tukemiseksi. Tällä hetkellä vain 16% kylvömaasta on jätetty maahan. Suurin osa maasta siirretään yksityisille liikemiehille ja maanviljelijöille. Maatalouden osuus on vain 12% maan bruttokansantuotteesta.

Image

Äskettäin kasvikasvit tuottavat erittäin alhaisia ​​saantoja. Koko syy on lannoitteiden ja nykyaikaisen teknologian krooninen puute. On huomionarvoista, että nyt Georgiassa on ensimmäistä kertaa historiansa aikana tarvetta viljan tuonnille. Viinirypäleitä vähennettiin 75%, teetä 94% ja kulttuurilaisia ​​lähes 50%.

Eläinten osalta on olemassa kielteinen suuntaus. Alan liikevaihto laski lähes 80%.

Teollisuuden indikaattorit

Viimeisten 20 vuoden negatiivinen kehitys on havaittu teollisuudessa. Alan teollisuuden indikaattorit laskivat 12 prosenttiin. Joka vuosi tämä ala täydentää Georgian taloutta 2–2, 5 miljardiin dollariin.

Kannattavin ja kehittynein on kevyt- ja elintarviketeollisuus sekä ei-rautametallurgia. Viime aikoina kaivos- ja kaivosteollisuudessa, vesihuollossa, kaasuteollisuudessa, puunjalostuksessa ja mineraaleissa on lisääntynyt tuotantomääriä.

Image

Elintarviketeollisuus on Georgian talouden pilari. Tämän maan juomat ja tuotteet tunnetaan kauas sen rajojen ulkopuolella. Tämä koskee erityisesti teetä, brandyä, viinejä, savukkeita, öljykasveja, kivennäisvesiä, joitakin hedelmiä ja vihanneksia.

On huomattava kemianteollisuus. Sen osuus maan valmistusteollisuudesta on noin 6%. Typpilannoitteita, maaleja, lakkoja ja tekokuituja pidetään teollisuuden vaativimpina tuotteina.

Energia- ja polttoainekompleksi

Georgian talous kärsii vuosittain merkittävistä tappioista 100% öljytuotteiden tuonnin vuoksi. Suurin osa polttoaineesta ostetaan Azerbaidžanista. Tilanne on samankaltainen maakaasun kanssa, mutta Venäjä on jo päätoimittaja.

Image

Maan energiakompleksia ylläpidetään useissa suurissa lämpö- ja hydrauliasemissa. Mielenkiintoista on, että suuri osa tuotantokapasiteetista on venäläisten sijoittajien hallinnassa. Toinen Georgian energiakompleksin erottuva piirre on kaikkien sisäisten järjestelmien rinnakkaistoiminta yhdessä Azerbaidžanin kanssa.

Lämpöasemia on vain kaksi, mutta ne voivat kattaa 2/3 maan alueesta. Vesivoimakompleksin sydämessä on Ingurin vesivoimala, joka pystyy kehittämään kapasiteettia jopa 1300 MW: iin. Pienemmistä asemista voidaan erottaa Perepadnaya ja Vartsikhskaya.

Muu talous

Tietoliikenne on merkittävä osuus valtion talousarvioon vuosittain. Niiden tuloksen arvioidaan olevan 4 prosenttia suhteessa BKT: hen. Vuoden 2008 lopussa havaittiin tämän toimialan kehitystä. On huomionarvoista, että Georgia on kolmannella sijalla maailmassa solukkoviestinnän korkeiden kustannusten vuoksi.

Viime vuosina ulkomaankauppaa leimaa merkittävä lasku. Negatiivinen saldo määräytyy tuonnin kysynnän ja kysynnän kasvun sijaan viennissä. Suosituimmat georgialaiset tavarat ovat rautaseoksia ja käsittelemätöntä kultaa.

Image

Kivihiilen, mangaanin ja kuparimalmien keräämisen määrä vähenee. Turistien purjehdus on kuitenkin viisumijärjestelmän lakkauttamisen takia.

Taloudellinen rakenne

Kaikkien tuotanto- ja palvelusektorien merkittävä lasku määrää Georgian nykyisen paikan maailmantalouteen. BKT: n mukaan maa on kaikkien 113. rivillä. Georgian treasury on arviolta 16, 5 miljardia dollaria. Samaan aikaan keskimääräinen kuukausipalkka henkeä kohti vaihtelee 300 dollarista.

Suurin haitta maan taloudelliselle rakenteelle on haavoittuvuus ulkoisille tekijöille. Tbilisin talous perustuu lainoihin ja investointeihin. Vain tällä tavoin viranomaiset voivat sulkea budjettivajeen.

Viimeisten kymmenen vuoden aikana Georgian ulkomaanapu oli 3 miljardia euroa. Tällä hetkellä julkinen velka on yli 11 miljardia dollaria.

Mielenkiintoisia artikkeleita

Penduduk Jepun. Krisis dan jalan keluar darinya

Apakah latar belakang radiasi di Moscow?

Apa inovasi? Contoh, jenis inovasi

Enjin K20A: ciri dan ulasan